Åsikter/debatt

Debattreplik: Om aborträtten och dess försvar

Replik på debattartikel Till er som inte anser att ett foster är ett liv, Alingsås Tidning 28 augusti 2018.

Jag är osäker vad Daniels debattinlägg har för bakgrund. Texten var skriven såsom den beskrev en särskild händelse men gav inget uttryck för när, var och hur. Men min misstanke är att inlägget var skrivet i affekt beskrivande en upplevd orättvisa när abortmotståndare blir kraftigt bemötta när de står med sina grafiska, ibland nästan fetischistiska, plakat med bilder på röd sörja.

Reaktionen på denna typ av anti-intellektuella och barnsligt provokativa demonstration är i min upplevelse tvåfaldig. Dels vill människor inte bli påprackade grafiska bilder i ett sammanhang de inte bett om, på allmän plats. Men det mest gnagande är uttrycket för abortmotståndet. Särskilt där man vill, uttalat eller mellan raderna tolkat, antyda om abort, en avbruten graviditet, som mord.

Vad gäller abortfrågor tycks det råda en hel del märkliga uppfattningar ute i samhället. Inte bara i Sverige utan egentligen hela västvärlden. Där aborträtten tagits för given och dess försvar sällan behövt prövas medan dess kritiker mestadels talar med varandra på ett sätt som när luftat mot en mer allmän publik upplevs enormt radikalt.

Tycka vad man vill om varför kvinnor låter avbryta graviditeter så är aborträtten en fundamentalt viktig rättighet. Dels för att det handlar om att ge kvinnor kroppsligt självbestämmande i en utsträckning likt övriga medborgare. Men också då en slopad aborträtt leder till sämre kvinnohälsa i hela samhället, gör kvinnans rättigheter underlägsna de av fostret som är beroende av hennes kropp samt leder till onödiga skador och dödsfall vid otrygga aborter eller självvållade missfall. Som om det inte vore nog så banar slopad aborträtt också väg för fler oönskade födda barn. Ett i sig makabert, kolossalt onödigt lidande.

Att tro att slopad aborträtt värnar om liv och hälsa är en sorts perverterad fiktion som jag inte kan tänka mig grundar sig i annat än religiöst dogmatiskt tänkande eller en aningslöshet kring dessa verklighetens ting.

Ett samtycke till samlag är inte nödvändigtvis ett samtycke till att bli vare sig gravid eller förälder. Ett samtycke till fortlöpa en graviditet kan också dras tillbaka, likt hur vi ser på kroppsligt självbestämmande i alla andra fall; som något flyktigt, inte permanent. Idén om att kvinnors kroppar kan hållas gisslan av oönskade foster är något vi behöver gräva ned. Aborträttens kärna handlar om kroppsligt självbestämmande, oavsett hur mycket man försöker – slarvigt uttryckt – antropomorfisera fostren. Rättigheterna som tillskrivs barn och skyldigheterna som förväntas av föräldrar avser födda barn och gäller inte retroaktivt. Vecka 22 eller inte.

Och nej, det du antagligen menar i din märkliga slutparagraf om dödsstraff är nog: det starkaste argumentet emot dödsstraff är hur rättsstaten inte rimligtvis kan ta höjd för att bevisstyrkan någonsin kan bli stark nog för att kunna utdela ett oåterkalleligt straff. Vilket inte har någonting att göra med kvinnor vars foster som i särskilda fall, eller av misstag, avbryts även efter 22:e veckan.

Min uppmaning till Daniel är att samla tankarna och skriv igen. Hur provokativ aborträttsdiskussionen än är så är det en nödvändig diskussion att hålla vid liv. Om inte annat för att vi som står i starkt stöd för aborträtten ska kunna artikulera ett propert försvar. Särskilt när vi ser även hur vissa länder inom det europeiska samarbetet gör kraftiga inskränkningar i den inhemska aborträtten. Det finns verkliga mörkermoln som inte bekämpas med genomtuggade floskler eller demonisering av meningsmotståndare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s