Motarguments ”Koranen är värre än Bibeln”

Sidan Motargument har en kategori skriverier med fokus på korta repliker på påståenden sidans skribenterna hittar cirkulerande på nätet. ”Korta motargument” kallas kategorin men argumenten tycker jag under min begränsade läsning av de senaste tiotal inläggen också dom falla kort. Den pågående serien ”Koranen är värre än Bibeln” lider av en del problem utan att vara särskilt förarglig. Formatet lider vissa brister. Särskilt när man väljer att plocka fram långa bibel-citat som utgör en majoritet av de faktiska inläggen lämnandes lite utrymme för faktiska argument.

I inledningen till samtliga inlägg i serien nämns hur inläggen är ett svar till personer som tillskrivs den politiskt laddade titeln islamofober, men som jag istället väljer att kalla islamkritiker, och deras påståenden kring koranen som värre – mer förtryckande – än bibeln. Detta påstående bemöter Motargument på ett märkligt ytligt sätt som jag tror folk lite retsamt kallar ”whataboutism”, eller något därtill. Där påståendet i detta fallet, det om koranens innehåll värre än bibelns, inte bemöts som ett kvantifierat påstående utan uppmärksamheten leds bort från ämnet genom att ta upp bibelns innehåll som exempel på något som också är dåligt. Likt om påståendet man svarat till låtit berätta att bibeln vore ofelbar, och i sammanhanget något annat än enbart en nivå mindre skadlig jämfört med koranen.

De faktiska bibelcitaten i inläggen bryr jag mig inte särskilt mycket om. Att de abrahamitiska religionernas religiösa skrifter lider av i det närmaste oändlig dumhet och grymhet är något de ens grundligaste initierade känner väl till. Där religionens sekulära omgivning är en nyktrande kraft. Önskar man däremot slå hål på islamkritikernas påståenden om koranen som värre än bibeln är tillvägagångssättet att citera dåliga saker i bibeln ett svagt tillvägagångssätt då kruxet i påståendet består obesvarat.

”Längre motargument mot Motarguments korta motargument” kanske kan bli en följetång.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s