Försiktiga steg mot omskärelseförbud i Danmark

radion fick jag idag höra om det glädjande beskedet att frågan om omskärelseförbud av minderåriga pojkar ligger på Folketingets dagordning att rösta om under hösten. Bara lite mer än ett halvår efter att Island uppmärksammats internationellt för Framstegspartiets förslag på ett snarlikt förbud.

Även om Island inte, till min kännedom, kommit närmare ett förbud kommer förslaget i Danmark på liknande sätt inte skyndsamt hejas förbi – utan blir en del av en långsam process. Men det som är lyckligt är att frågan kommit upp till ytan och genom det uppmärksammas varpå större opinion kan bildas. Något som också lär ge extra momentum åt i frågan drivande organisationen Intact Denmark.

Frågan om omskärelse är en av de mest förunderliga jag kan tänka mig. Då detta meningslösa övergrepp av barns kroppar får stöd av välmenande, nyttiga idioter som försvarar riten på grund av dess vidskepliga, religiös-kulturella, arv. Religiösa grupper som gjort riten sin egen är också högljudda i frågan. Ibland med så starka ord som att föräldrarnas hela religiösa identitet förringas om de inte tillåts låta könsstympa sina nyfödda. Ett uttryck för det religiösa barbari och dumhets-privilegium som behöver bekämpas – inte smekas medhårs.

Barnens rätt till kroppslig autonomi borde stå högre i kurs än föräldrarnas rätt till godtyckliga, religiöst motiverade, kirurgiska ingrepp. Principiellt är skillnaderna mellan manlig och kvinnlig könsstympning små. Samtidigt tror jag de flesta som läser detta reagerar direkt på vad som låter som en trivialisering av kvinnlig könsstympning.

Medan kvinnlig könsstympning ofta är ett större kroppsligt ingrepp så har dessa övergrepp i princip inget som helst stöd – åtminstone inte i västvärlden. Så pass att det syns i språket. Det är sällan man beskriver kvinnlig omskärelse som annat än kvinnlig könsstympning. Samtidigt som omskärelse av pojkar, som är norm i stora delar av världen, ses som ett icke-problem – och inte sällan som en föräldrarättighet att försvara under religionsfriheten paraply.

Otaliga barn och unga män tvingas dras med komplikationer i onödan; allt från nedsatt sexuell stimulans till impotens och förödande depressioner, särskilt under puberteten. Även vid särskilt lyckade ingrepp gör sig spåren på detta meningslösa kroppsliga övergrepp synliga resten av livet.

Detta är en fråga som behöver aktualiseras även i Sverige. Island har en fördel i att vara ett litet land med en nästan obefintlig religiös population. Där religionens klor inte kunnat hugga tag i den yngre generationen och utgör mindre av en politisk friktionspunkt, åtminstone inhemskt. Sverige och Danmark har en annan situation med betydligt större religiösa grupperingar.

Men tanken att Skandinavien skulle kunna leda det europeiska, och i förläningen globala, arbetet emot omskärelse av pojkar är närmast svindlande attraktiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s