Åsikter/debatt

Hen – svenska språkets gällivarehäng

Med risk för att ge mig ut på hal is diskuterande språkliga detaljer utan vidare kunskap kring språkliga och grammatiska terminologier så finns det ett mode-ord jag stör mig oerhört på. Hen.

Dels känns politiken bakom ordets framfart väl krystad. Som det könsneutrala samtalets frälsare. Men ivern hos lekmän och modekänsliga media-folk att använda ordet i tid och otid stökar till kommunikationen helt i onödan. Där värdesignaleringens vita brus riskerar ta över.

Jag ser många skriva hen när en aktörs kön är okänt. När man med fördel istället kan skriva ut personens beskrivning eller titel i ett givet sammanhang. Såsom trådskaparen eller skribenten. Könsneutralt från början. Som samtidigt bidrar till större precision och mindre risk för missförstånd. Härom dagen läste jag ett annars välkomponerat debattinlägg där skribenten lät bli att skriva hyresvärden till fördel för hen. Diskuterande just hyresvärdars situation gentemot hyresgästföreningen. 

Något som kanske inte stör andra som inte läser in en negativ, störande laddning i ordet. Eller för de som blivit vana att höra ordet som mest hela tiden sedan några år tillbaka. Kanske såg skribenten ovan titeln hyresvärd som en manlig arbetstitel likt om man envisats kalla en kvinna i samma position för hyresvärdinna. Men när ordet hen dök upp tog det stopp för mig. Resten av texten kändes plötsligt inte särskilt intressant att läsa utan istället fastnade jag i funderingar kring ordvalet.

Jag tänker mig att ordet hen på sikt kommer att antingen fasas ut helt eller åtminstone i sin breda användning ses tillbaka på som en folklig stollighet. Likt gångna trender att bära byxorna sittandes dragna först ned inpå undersidan låren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s