Religion

Kort tanke om Vetenskapsskolan

Jag lyssnade nyligen på Radio P1 och deras programserie Kaliber vars senaste avsnitt under rubriken ”De religiösa entreprenörerna” som bland annat handlade om Vetenskapsskolan i Göteborg.

Skolan har tidigare varit i blåsväder i flera omgångar och fått smällar på fingrarna av Skolinspektionen för bland annat dela upp eleverna i klassrummen efter kön, frångå demokratiskrivelserna och ha religiösa inslag under skoltid.

Efter att ha lyssnat på programmet blev jag nyfiken på hur skolan själv profilerar sig på sin hemsida. På sidan ”om oss” lyser skolans namngivande fokuspunkt med sin frånvaro.  Såhär står det, uppstyckat med kommentar emellan varje stycke:

Vetenskapsskolan är en familjenära skola med känslan av gemenskap och tillhörighet. Skolan arbetar för att vara ett stöd för våra elevers familjer i deras ansvar för barnens fostran och utveckling (Skolans värdegrund och uppdrag, LGR11).

Ingenting om vetenskap eller kunskap än. Däremot en hänvisning till Skolinspektionens Läroplan skrivs ut. Lite märkligt, men harmlöst.

Vårt mål är att ditt enskilda välbefinnande och din utveckling ska prägla vår verksamhet. Vår skola är öppen för alla elever oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, personliga identitet, ålder eller funktionsnedsättning. Alla är välkomna att ingå i vår gemenskap, att tryggt utveckla sin identitet, att arbeta aktivt mot skolans mål och bli en aktiv och engagerad samhällsmedborgare.

Fortfarande ingenting om vetenskap eller kunskap. Utan ännu mer om gemenskap.

Vår skola är en social och kulturell mötesplats som ger dig en möjlighet att stärka din delaktighet och främja din lust till lärande.

Fortfarande ingenting om vetenskap mer än en öppning åt främjande till lärande.

Vision

Alla elever på Vetenskapsskolan ska känna sig trygga under skoldagen. Vi ska tillsammans jobba mot alla former av diskriminering och kränkande behandling. Alla på skolan ska känna att de tillhör en gemenskap och att deras åsikter och egenskaper respekteras och tas tillvara på.
På Vetenskapsskolan tror vi på jämlikhet, åsiktsfrihet, religionsfrihet och demokratisk öppenhet. Vi bemöter och behandlar andra såsom vi själva vill bli bemötta och behandlade. Alla elever på skolan skall veta vem de skall vända sig till då de själva eller någon kamrat behöver hjälp.

Skolan tycks alltså försöka möta Skolinspektionens grundkriterier och leva upp till en sorts vedertagen nivå som överallt annars i samhället. Fortfarande ingenting om vetenskap eller kunskap.

Alla i skolan är lika mycket värda

Alla i skolan är jämlika

Alla i skolan ska mötas med respekt

Alla i skolan ska ha inflytande och delaktighet

Alla i skolan ska arbeta mot rasism, mobbing och alla typer av trakasserier

Ännu mer av samma.

Mål
Alla elever som går på Vetenskapsskolan ska känna sig trygga och trivas i skolan. Eleverna ska ha en god gemenskap till varandra och uppleva att skolan är en plats där eleverna kan utvecklas i sin egen takt.

En hint om utveckling och igen fokus på gemenskap. Men fortfarande ingenting om vetenskap eller kunskap. Gemenskapsskolan hade varit ett namn mer lämpad deras, enligt hemsidan, nära hjärtat liggande fokus.

Visst, hemsidan är med all säkerhet är rätt hastigt framtagen och olustig för de anställda att administrera när man ligger på myndigheters, journalisters och den gemene lekmannens synpunktsradar. Men namnet på skolan är ganska talande. Nu är min uppfattning av skolan starkt färgad av Kalibers reportage. Men namnet klingar illa. På ett sätt som påminner om en kvacksalvare som ivrigt kallar sig vetenskapsman, forskare eller någon annan socialt högt stående titel för att få omgivningen att sänka garden.

Att det inte görs något försök på att ens anspela på vetenskap i skolans beskrivning är misstänkt. Ungefär som att titeln, rubriken, räcker för att etablera en sorts legitimitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s