Motargument: ”Religionsfrihet innebär inte frihet från religion”

På sidan Motargument publicerades den 3 november 2018 en text med rubriken Myt: Religionsfrihet innebär ”frihet från religion”. Som med ett som vanligt upptrissat tonläge bemöter ett vanligt förekommande påstående.

I första paragrafen hugger skribenten vilt omkring sig om vilka inre tankar och dolda motiv dessa vilsna syndare dras med. Inte nog med att de som påstår att frihet från religion råder enligt svensk eller europeisk religionsfrihet har fel – utan de är också alarmister, potentiella islamofober och drivs av rädsla, oro och förakt. En imponerande lista.

Den ytliga redovisade granskningen av lagsituationen har jag inga uppenbara invändningar emot. Religionsfriheten i Sverige och Europa är stark. Utan att titta på domar i EU-domstolen i olika religiösa mål kan den religiösa rätten se ut att vara närmast unik i sin oändlighet.

Var kommer då idén om frihet från religion ifrån?
Min erfarenhet är att tanken är vanligt förekommande i USA. Vilket inte är förvånande med deras sekulära grundlag och sin famösa separation mellan stat och religion. Där en ständig och storskalig konflikt mellan religiösa lobbyister och sekulära krafter råder. Frihet från religion handlar då främst om den enskilde individens rätt att undgå den politiserade religionen som använder statens auktoritet och makt som katalysator för proselytism. Sällan betraktar uttrycket frihet från religion i vardagslivet, även om det förekommer.

Men uttrycket i USA har populariserats även långt in i Europa genom att konflikten mellan religion och stat – eller den nötande konflikten mellan olika religiösa grupperingar – tas nya uttryck och stötvis intensifieras. I Sverige har frågan om religionsfriheten och religionens roll i samhället varit en nästan utplånad fråga ganska länge. Vilket bidrar till en bristande beredskap både i tanke och ord i stor utsträckning. Där man lätt plockar uttryck, som i så många andra sammanhang, från engelsktalande kanaler.

Grundstöten i uppfattning om frihet från religion handlar kanske främst om en tanke kring friheternas naturliga begränsning. Tanken kring att ens frihet tar slut där den andres börjar. Där den enskildes rätt till religiös utövning naturligt tar slut när den gör anspråk på andra människors frid och egna övertygelser eller praktik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s