Spel Xbox One

Första intryck Call of Duty 4: Remastered

Xbox One

Jag är sen att ge mig an den uppdaterade utgåvan av spelet som verkligen satte Call of Duty på kartan – och som påverkat resten av skjutarspel-industrin sedan dess.

Men mitt intryck är att den uppdaterade versionen är förvirrad i vad som uppdaterats – och varför. Kort sammanfattning följer nedan.

Grafik
På Xbox One ser spelet ut ungefär som jag vill påminna mig originalet, fast med mer detaljerade spelarmodeller. Rent tekniskt en rätt kompetent uppdatering, alltså – när man ibland behöver stanna upp för att påminna sig vilken version man spelar då det mesta känns väl bekant.

Men kort därefter gör sig det fulare sig påmint. Dels är upplösningen på Xbox One ganska låg. Uppenbart är dock att upplösningen inte ens är full-HD om 1920*1080. En kort sökning på nätet skvallrar om den udda upplösningen 1360*1080. En klar besvikelse då spelet antagligen med lätthet kunnat drivas i 60 bilder per sekund även på original-Xbox One, och med särskild lätthet med Xbox One X.

Andra störande moment i grafiken är det onödiga fluff som är tillagt i spelvärlden. Direkt efter vapenträningen i början av spelet lämnar spelaren en hangar i Storbritannien, där brittiska specialstyrkan SAS tränar, och hellre än att möta en nästan tom miljö som i originalspelet så är här istället fullt ös. Andra soldater springer runt, snackar skit, jaktplan flyger förbi på låg höjd och en amerikansk Abram-stridsvagn kör förbi nära spelaren (vilket känns konstigt då Britterna använder Challenger 2 som sin primära stridsvagn). En onödig och förvirrande grafikuppdatering som bara stör.

Ljuddesign

Medan grafiken var en något blandat kompott så känns ljuddesignen bitvis riktigt dålig i den uppdaterade versionen. De gamla distinkta vapenljuden är utbytta mot med samtida Call of Duty-vapenljud där allting låter ungefär likadant.

Ljudmixen är bland det sämsta jag upplevt. Vapenljud bortom spelaren hörs knappt. Så pass att jag trodde att mitt ljudsystem var felinställt. Spelarens vapenljud låter ganska starkt medan vapenljud bara enstaka meter bort, oavsett riktning, låter som det är bakgrundsljud – alltså ljud som ska komma hundratals meter eller kilometervis långt bort för att ge intryck av skala.

I och med att spelet är två år gammalt nu tror jag inte att detta problem kommer åtgärdas, även om jag tror att det är lätt ordnat genom en patch.

Övriga punkter

Spelmarknaden
Ett annat samtida problem som smyger sig in i den nya utgåvan är kombinationen av fullpris och en marknad där spelare kan spendera ännu mer pengar på hazardspel för att låsa upp särskild vapenkosmetik, nya vapen, karaktärsmodeller och dylikt. Ingenting sådant fanns i det gamla spelet, utan all utrustningsupplåsning skedde enbart genom att spela spelet.

Jag blir inte klok på varför spelutvecklare tror att sälja vapenkosmetik är en bra idé. Min känsla är att många utvecklare, eller snarare utgivare, tagit intryck av Counter Strike: Global Offensive med sitt kosmetiksystem. Men det som gör det systemet så levande är marknadsplatsen där man kan köpa och sälja kosmetik på en stor marknad för riktiga pengar. Där på riktigt ovanliga prylar blir åtråvärda genom dess pris på marknaden. Inte olikt vad som gör andra dyra produkter åtråvärda att visa upp. Men i de flesta spel finns det ingenting som ger kosmetiken något värde, utan det är en textur som följs av en text som ska beskriva ovanlighetsgraden – ofta med stora ord som ”Epic” och ”Legendary”, trots att spelaren inte ges anledning att bry sig.

Inte blir jag heller road av att man har mage att sälja kartpaket till spelet som bonus. Det tycks inte finnas någon besinning hos Activision i sin jakt på pengar.

 

Större anpasslighet
Den nya utgåvan har en större variation i spelarmodeller där man nu kan välja från ett par olika modeller och kosmetisk utrustning och kamouflage mellan de olika spelfraktionerna. Varav många, eller de flesta, tycks kunna köpas för intjänad spelvaluta – alltså utan extra faktisk kostnad.

Som ett tecken i tiden kan man också välja kvinnliga spelarmodeller.

Spelmekaniken
I övrigt fungerar spelet likt det gamla. Så för den som inte bryr sig om ljud och grafik utan bara vill spela Call of Duty 4 igen så kommer nog allting kännas rätt bekant. Grundmekaniken tycks fungera precis som det gamla, med en del åtgärdade balansproblem. De första spelspelarmatcherna jag provade såg jag ingen som använde granatkastaren, till exempel. Något jag tror de flesta gamla Call of Duty 4 spelare känner igen som ett av problemen med det gamla spelet, där granatkastaren var alldeles för kraftfull – vilket gjorde den vanlig och enormt störande.

Slutord

Som vanligt blir det ett långt inlägg beskrivande första intrycket. Men mitt sammanfattade intryck är syrligt. Hade Activision varit kloka hade de släppt spelet med lite uppdateringar där det behövts, höjt upplösningen (gärna åtminstone till full-HD!) och åtminstone inte förstört ljudmixen. Men istället har de gått på för hårt på onödiga ställen på ett sätt som skadar upplevelsen. Kombinera det med en högt butikspris, vidrig spelmarknadsplats och spelpaket till salu.

Jag kan inte hjälpa än att tänka mig att Activision om åtta år kommer släppa Remastered 2. Där man äntligen lägger till 4K-upplösning och åtgärdar ljudproblemen lagom till att motsvarande 12K-upplösning blivit standard och Electronic Arts och Dice i än större utsträckning satt ribban för skjutarspelens ljuddesign.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s