Åsikter/debatt

Debattreplik: Miljöalarmism, ett hot mot miljöarbetet

Replik på Miljöväns debattinlägg i Alingsås Tidnings debattsida 2018-11-19.

Ibland slår mig insikten att det värsta hotet mot miljöarbetet antagligen är miljöaktivisterna, miljöpredikanterna, själva. De människor som bidrar till att i tid och otid slå larm efter larm som utkräver allmänhetens uppmärksamhet tills dess att människor mår dåligt, blir nedslagna och passiva, av alla nya krav och blir utmattade av den ständiga nattsvärta som pryder både tidningar och digitala skriverier.

Nog tror jag att Miljövän blandar ihop vad människor tycker och tänker kring klimathotet med kallpratet i korridoren efter den märkliga sommaren. Att det skojas om den varma sommaren och den uteblivna grillningen som ett resultat är inte att mena på att grillningen går före klimatet på vår planet – utan är ett uttryck för mänsklig kommunikation. Särskilt när den varma sommaren nu känns avlägsen när vintervädret sakta börjat göra sig påmint även i våra trakter. På arbetsplatser och i spontana möten brukar inte vädring av sin oro, eller ångest, vara det första som sipprar ut.

Att det finns många olika kommersiella dagar, ibland så man tappar bort var den ena tar slut och den näste tar vid, kommer i stor utsträckning från en global marknad där även trender och tidigare lokala helg- och köpdagar når långa vägar. Visst, vår konsumtion må behöva sänkas – men det behöver inte nödvändigt finnas en motsättning mellan kommersiella dagar och en sänkt nettokonsumtion genom året.

Människor kommer fatta egna beslut så länge de har pengar att spendera och i brist på pengar kommer de sträva för att nå dit. Istället för att försöka bekämpa vad som upplevs som onödig konsumtion och onödiga (eller åtminstone koldioxidtunga) resor genom att injektera skam- och ångestkänslor hos folk uppmanar jag istället till informerade beslut. Ska vi försöka rädda klimatet genom att få folk att skämmas för att resa?

Nog skulle de faktiska miljöaktivisterna, med all tidsenligt politiskt momentum, nå ut bättre genom att uppmärksamma inte bara kriserna – utan de förbättringar som gjorts och idag görs. Att en nattsvart framtid som samtidigt målas upp som oundviklig ska driva människor att ändra beteende efter egen övertygelse är ett uttryck för en folklig dumhet som Miljövän med tydlig syrlighet uppvisar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s