En snabbtitt på Herrljunga Nyheter

Alingsås Tidning skrev härom dagen (25/11-18) om en lokal sajt med nazistkopplingar, Herrljunga Nyheter. Jag blev nyfiken och kollade in hemsidan jag också.

Hemsidan påminner om mycket annat material jag läst som producerats, eller åtminstone delats, i högerextrema kretsar. Låg produktionskvalitet möter låg politisk förståelse – eller hög dos insinuation. I detta fallet har någon, eller några, som tycks ha sympatier för Nordfront, Nordiska Motståndsrörelsen, knappat ihop ett hopkok av från faktiska tidningar kopierade artiklar och bildmaterial invävt med detaljer man önskar ge särskild styrka. Där man försöker ge sken av att representera en redaktion –  när sidan med all säkerhet egentligen drivs av en enda person.

I fallet med Herrljunga Nyheter är kostymen så tunn att det är en bisarr, nästan fnittrig, resa in i vad någon enskild person tror ska övertyga den enskilda, vilsne, medborgaren. Eller imponera på de påhejande redan frälsta. En primitiv hemsida, gissningsvis med ett WordPress business-konto och ett inkluderat tema. Inga namn på skribenter, ingen ansvarig utgivare, anonyma ”insändare” och ingen verksamhetsbeskrivning. Kontakt sker genom antingen ett ”insändarformulär” (som t om saknar rader för namn, e-post eller kontaktuppgifter!)  eller e-post i form av en Protonmail-domän, en Schweiziskt e-postleverantör.

Så dels ger själva sidan i all sin amatörmässiga brist inget som helst förtroende men innehållet gör det också barnsligt enkelt att lista ut var den anonyma skribentens sympatier ligger. Tankar och idéer om invandringens problem tycks hitta sig in i alla möjliga artiklar samt kungöranden om Nordiska Motståndsrörelsens minsta aktioner ges nästan parodiskt stort utrymme. Aktiviteten på sidan, om än liten allt som allt, har avtagit sedan 1 oktober. Gissningsvis efter att det svenska valet var avklarat med nedslående siffror för Nordisk Motståndsrörelse & vänner, något som antagligen slagit mot aktivisternas engagemang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s