Debattreplik: Ge inte kristna rörelsen inflytande över asylhandläggningen.

I Dagens Nyheter publicerades igår, 15 december, Sveriges kristna råd en debattartikel rörande konverterande flyktingars asylhandläggning. Där grundbulten, i korta drag, handlar om Migrationsverkets enligt rådet märkliga och bitvisa oförståelse inför frågan om konversionens spel och dess påverkan av säkerheten för den asylsökande vid avslag.

Rent krasst är min upplevelse av den kristna rörelsens inblandning i de senaste årens flyktingsituation en i stort icke-önskvärd sådan. Medan många inom både Svenska Kyrkan och olika frikyrkliga organisationer intresserat sig i frågan utifrån ett humanistiskt och inte nödvändigtvis alls religiöst perspektiv så blir den religiösa organisationens inblandning lätt en komplicerad soppa som i ett större perspektiv känns töntigt aktivistisk.

De kristna organisationerna ser ett rekryteringsmässigt guldläge med mängder av utsatta människor de kan göra anspråk på. Förstärkt av det faktum att många av de flyktingar som nått Sverige kommer från teokratiska eller islamistiskt nedkörda länder. Vari religion inte bara är kultur – utan kommer som dekret från stat eller regim och som kontrolleras och upprätthålls med perverterad och total iver. Staten och religionen blir odelbara. Där korset på den svenska flaggan blir ett uttryck för Sverige som ett kristet land där kristna regerar. Kyrkorna får en oförskämt stor upplevd auktoritet.

En sorts auktoritet Sveriges kristna råd tycks vilja inte bara spela på i den den charadlek som religionen är – utan också låta ens omdöme, skriverier och ceremonier ha större vikt i Migrationsverket, en statlig myndighets, beslutsfattning. För, som de argumenterar i sin debattartikel, att konverterade asylsökandes hotbild – på grund av sin konvertering – förändras. Vilket i många fall med asylsökande från islamistiska delar av Afrika och Mellanöstern översätts till en förstärkt hotbild.

Medan det finns anledning att Migrationsverkets uppfattning om religion och dess praktik kan och bör ses över så tror jag myndighetens handläggare har nog med hastiga direktiv att förhålla sig till. Efter några turbulenta år tror jag det kan vara på sin plats att undvika att lasta myndigheten ytterligare. Utan bör istället ges tid arbetandes med rådande regelverk.

Att asylsökande skulle ges särskilt förmånlig handläggning vid konverteringar vore ett stort misstag. Det kan helt enkelt inte vara rimligt att asylsökande som kommer till Sverige medvetet under handläggningen ska arbeta mot att bygga upp en större hotbild i hemlandet i jakt på bättre asylmöjligheter. Inte heller bör deltagande i särskilda lekar och ceremonier ha påverkan i asylhandläggningen som rimligtvis ska fokusera på den enskilde asylsökandes skyddsbehov i den grad skyddsbehovet kan anses vara trovärdigt underbyggt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s