Åsikter/debatt

WhiteTV om konjukturen

Henning Wittes hysteriska alltiallo konspiratoriska och nyhetsrelaterade blogg eller ”television” WhiteTV, som han kallar det, bjuder på ännu ett smörgåsbord av knasiga påståenden.

Nu senast fick Löfvens uttalanden om svensk statsskuld Witte, som folkets kärleksfulle sanningsmäklare, att se rött. Direkt till handling! Men i sitt inlägg för att skjuta ned Löfvens påstående väljer Witte att först redovisa statsskuldens utveckling sedan 70-talet i reella pengar för att sedan, gissningsvis med från andra lånad grafik, redovisa statsskulden procent relativt till BNP.

Att prata om statsskuld i reella pengar gör man sällan då det inte är särskilt givande. Speciellt inte för en lekmannapublik som lätt drar öronen åt sig över de svindlande beloppen, även om beloppen i relation till statens köpkraft – så att säga – är väl avvägd.

1970 hade Sverige en BNP om cirka 37.5 miljarder amerikanska dollar. 2017 är siffran 538 miljarder dollar, alltså cirka 14 gånger högre. Samtidigt som inflationen mellan årtalen är, om jag tänkt rätt i mina uträkningar, sisådär 778 procent (betydligt lägre om vi räknar efter oljekrisen). Att räkna i reella pengar hellre än i procentsatser jämfört med BNP komplicerar bara bilden helt i onödan. Medan statsskulden är högre idag i reella pengar är skulden i procent mot BNP på tydlig nedgång.

Tittar vi på Riksgäldens diagram över statsskulden i procent i relation till BNP, även om den börjar startar först 1980, så blir trenden tydlig. Medan statsskulden ökade snabbt efter oljekrisen 1973 samt 1979 så spikade den inte snabbt nog för att inte diagrammet ändå kan ge en känsla av trenden, även tillbaka in på 1970-talets slut. Statsskulden i procent i relation till BNP: 2018 ~26%, 1980 ~39%. Värt att komma ihåg att Löfven sade 1970-talet och inte år 1970.

Lustigt nog pratar Witte också om hur ekonomin i Sverige går dåligt. Med sämst BNP-utveckling i Europa år 2017. Tog mig femton sekunder att skjuta ned. Sveriges BNP-tillväxt år 2017 låg på 2,1%. Belgien 1,7%. Inom EU-15 låg den genomsnittliga utvecklingen på 2,3% och OECD 2,5%. Sverige låg alltså inte sämst till och låg hyfsat nära genomsnittet. Inom EU-28 är utveckling i genomsnitt på 2,4% tack vare stark tillväxt i östra Europa.

Jag misstänker att Witte egentligen menade BNP-utvecklingen per capita där Sverige år 2017 låg svagt med en förbättring till våra grannländers nivå år 2018 efter Konjunkturinstitutets rättade prognos.

Resten av inlägget är osammanhängande påståenden om fattiga hemlösa, konkurser, fejkade nyheter och politiska lögner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s