Åsikter/debatt

Replik kring sockerskatt

Kort replik

https://www.dn.se/asikt/godis-ar-for-billigt-infor-en-sockerskatt/

I en insändare till Dagens Nyheter skriver Sune Forslund hur en skattejustering kring godis respektive frukt skulle bidraga till bättre folkhälsa.

En intuitiv slutsats som använder den vanliga och lite trötta statsinterventionen som metod. Idag är matvaror belagda med 12% moms. Om vi slopar momsen för frukt alltsom blir det en avgiftsänkning om 10,71%. Som exempel blir ett kilo päron med kilovikt 39,90kr/kilo 4,3kr billigare per kilo, förutsatt förstås att butiken inte i sin tur höjer det egna priset på produkten.

Knappast en blodig prisjustering. Ännu mer måttfull blir ändringen om momsen går från tolv procent till sex procent. Där prissänkningen i fallet ovan blir 2,3kr/kg.

En högre avgift på godis riskerar också att fler kunder, särskilt med smal ekonomi, ratar frukt i större utsträckning i takt med att andra livsmedel blir dyrare. Det ekonomiska utrymmet upplevs otilläckligt för den snabba sockerkicken och det nyttiga sockret.

”I dag var jag inne på en bensinmack i ett ärende och vad som slog mig var dessa enorma hyllmeter med godis, choklad och läsk. Är detta en mack eller är det en godisaffär? Man undrar hur många procent hyllmeter detta tar upp. Dessa varor är också alldeles för billiga.”

Att en bensinmack väljer att sälja lättsålda produkter som också har väldigt god hållbarhetstid är väl helt givet.

Bensinmackar brukar däremot sällan kunna stoltsera med bra priser, utan lever på tillgänglighet och bekvämlighetsfaktor. Upplevs bensinmackarnas snask vara för billigt kanske problemet snarare är insändarens för stora disponibla inkomst.

Visst, medan jag förstår motivet till vädjan om prisjustering tror jag politiken inte är sund. Att ivrigt försöka justera människors konsumtion genom godtyckliga avgifter och skattesatser är ett otyg.

Övervikt och dålig kondition med alla dess följdsjukdomar är angelägna, dyra och riktiga problem. Men som i större utsträckning än konsumtion handlar om låg rörlighet och för högt energiintag i relation till spenderad energi. Där godis och snask givetvis är medbrottslingar, men som inte arbetar ensamma.

Att försöka få till en konsumtionsändring genom förhöjda avgifter och moms tror jag mest bidrar till att upplevelsen om statens godtycklighet i skattefrågor vidare ges fäste. Samtidigt som de som idag varvar mellan snask och frukt riskerar rata frukten. Dels av fördyrningen av snasket, men kanske också i en sorts protest över nyckfull skattepolitik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s