En tanke kring greta-kritiken

I den till synes outtröttliga miljödiskussionens bakvatten följer metadiskussionen kring Greta Thunberg, en person vars systemtrots förkroppsligat mycket av samtidens miljöaktivism. Senaste veckorna har kritiken mot henne kritiserats i ett par skriverier i de stora dagstidningarna. På ett sätt som har fog för sig, men min upplevelse är att den mer bitska kritiken mot Greta inte handlar om henne utan det system, det etablissemang, som gjort henne till en utdragen minutkändis.

Vad jag ser är en ung person som gör det som hon upplever förväntas av en ung generation som jagats upp med en nattsvart framtidsberättelse. Där den globala ekologiska balansen lever på knivspetsen och en där världen kommer utplånas om vi som art inte slutar med vad som är en grund för vår moderna, globala kommers. En slätstruken ung person som inte säger något som inte alla redan känner till, som håller sig inom de förväntade narrativa ramarna och vars ständigt allvarsamma min som gör henne till en naturlig redaktionsfavorit.

En lättsåld persona som också har en inbyggd försvarsmekanism: sin ringa ålder. Att en vuxen människa skulle avstå från sina plikter för att ställa sig med plakat ute på gatan skulle ses som oansvarigt, eller töntigt, och inte ges någon som helst uppmärksamhet. Men när ett barn skolstrejkar för att rädda världen, på villkor att hon gör sig bra i bild, är chanserna till framgång till synes goda.

Det handlar alltså inte om Greta, utan om det orimliga upphöjande av henne. Det ständigt forcerade leendet och applåderna som följer när hennes namn nämns. Det populistiska spelet där hon bjuds in till politiker och lobbyister för att kunna höja deras PR-poäng när alla möten av betydelse ivrigt och okritiskt kablas ut i tidningar överallt i Sverige. Ett cyniskt spel där Greta är en socialmedial lajk-maskin. Är du en inflytelserik person eller organisation som har miljöarbetet bland dina 20-i-topp viktigaste frågor? Bjud in Greta! Billigare nationell reklamplats kommer du inte få. Ett entourage av kameramän medföljer utan extra kostnad! Ring nu!

Jag förstår medielogiken. Greta är en tacksam person att skriva om och någon som läsarna tycks vilja följa, samt i den utsträckningen hon gör sig kontroversiell: genererar användaraktivitet på tidningssidornas kommentarsektioner. Men det hela känns som ett jippo där det jagas efter messiaskaraktärer i kioskjournalistisk anda. Man hittade en ung tjej med allvarsam min som övat in samtidens miljöevangelium och halleluja, redaktionerna är garanterade dagliga paketeringsmaterial i form av Greta-artiklar. När läsarna börjat tröttna, eller kritikerna börjat slå i kastrullerna, vips har redaktionen nu dubbelt så mycket att skriva om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s