WhiteTV: Katt- och reptilögon

Katternas reptilögon kan inte förklaras med Darwins evolutionsteori

” Viktig intervju med Simon Parkes som förklarar att reptiloiderna gjorde genetiska experiment med inte bara människor utan även med katter, som fick många reptilgener inbyggda och det är därför de har reptilögon med slitsade pupiller. Inget annat däggdjur har sådana ögon. ”

http://whitetv.se/sv/historiefoerfalskning/33/2296.html

Kattdjurens vertikala elliptiska ögonform är inte unika bland däggdjuren utan återfinns också hos vissa hunddjur, bland annat rävar. Att ögonformen skulle vara unik för katter, än mindre kattdjur som taxonomisk kategori, är felaktigt.

Ögonformen kan i enkelhet förklaras av att de vertikala pupillerna givit vissa marklevande rovdjur en fördel i sin förmåga att detektera och behålla ett byte genom siktlinjen även under skutt och nedslag. Det finns även en del tankar kring att pupillens form kan bidraga till att förstärka intrycket av ett eventuellt byte i blickfånget, genom att mindre ljus släpps in mot näthinnan i den horisontella axeln.

Att dra slutsatsen att en (förutsatt antropomorfisk) reptilart skulle planterat reptil-gener i katter på grund av ytliga likheter mellan ödlors och kattdjurs pupillform är minst sagt lättroget. Också en slutsats som baseras på konspirationsteorier jag inte trodde någon på riktigt underhöll, utan som mest varit en humoristisk sträng för att göra narr av konspirationsteoretikerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: