Vaken.se – Sömnig vaccinskepsis

” Den oberoende reportern Ben Swann säger att motståndet mot vaccinkritiker har nått en helt ny nivå. Nu anses rätten att välja bort vaccination som ett hot mot folkhälsan, trots att amerikanska medborgare hittills kompenserats med 4 miljarder dollar för vaccinskador i en särskild vaccindomstol där ersättningarna kommer från skattebetalarna. ”

https://www.vaken.se/nu-ar-din-ratt-att-inte-vaccinera-dig-ett-hot-mot-folkhalsan-usa/

Det krävs inte mycket grundning i ämnet för att förstå varför tonläget mot vaccinmotståndare eller vaccinvägrare hårdnar. I takt med att fler väljer att inte vaccinera sig själva eller sina barn ökar fallen av annars i historiska mått nästan utrotade smittsamma sjukdomar, som mässlingen. Där de som väljer att inte vaccinera sig för det mesta klarar sig friska genom flockimmuniteten, genom alla andras vaccinationer. Med fler som skippar hotas de själva av ökad smittorisk och på kuppen också de som inte kan vaccinera sig på grund av immunförsvarsnedsättningar eller allergier.

Att deltaga i de grundläggande vaccinationsprogrammen kanske inte är en plikt, men det är att se som en skyldighet. Om inte för sig själv, så för alla omkring en – särskilt de som inte själva kan vaccineras.

Förresten, 4 miljarder dollar över 30 år är i sammanhanget ingenting. En snabb sökning gav mig detta resultatet, som talar om en uppskattad samhällsbesparing om 259 miljarder dollar sedan 1994 som resultat av de tillgängliga vaccinationsprogrammen. Eller hur de 4,1 miljoner barnen som föddes 2009 i USA vars vaccination förväntas spara samhället uppemot 70 miljarder dollar genom att slippa av vaccinen undvikbara sjukhusvistelser, nedsättningar och produktivitetsnedsättningar i deras närhet.

Samhällsbesparingen är gigantisk när antalet dödsfall, sjukhusplatser, smittohämmande insatser och skador räknas ihop. Det är också skattepengar. De som far illa av vaccinationer vare sig av olyckliga komplikationer eller mer sällsynta fall av vårdslöshet från myndigheter eller medicinbolag ska givetvis få stöd och ersättning. Men att göra en riskkalkyl med så groteskt ofullständig data, att helt strunta i vaccinationsprogrammens enorma globala hälsoförbättring, är fåneri.

Att sedan kommersiella jättar som Facebook vill hamna i god dager hos annonsörerna och regeringarna i länderna varifrån annonsörerna utgår är givet. Google gick bet hos sina annonsörer för några år sedan när annonsörerna tröttnade på att betala annonsplatser intill hatpredikanter, högerradikala och andra knäppgökar de inte ville bli förknippas med och annonsplatserna värde kraschade. Det som Facebook & vänner gör är att förhålla sig till marknaden på marknadens villkor. Jag tror inte Volvo, Mc Donalds eller Röda Korset gärna ser sina budskap bredvid vaccinmotståndares samhällsvådliga svammel och konspirationsteorier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: