Bakslag mot aborträtten i USA, lågintensivt hot i Sverige

Olycklig utveckling i USA nu när Missouri och Alabama beslutat skärpa sin abortlagstiftning. Särskilt i Alabama där abortlagstiftningen hårdnat till de mest bakåtsträvande utvecklingslands-nivåerna. Bristen på självinsikt syns extra tydligt när guvernören kommenterar den kraftiga lagskärpningen med plattityder om att värna om livets okränkbarhet – i ett stat med dödsstraff på straffskalan och som nu gärna bortser från levande kvinnors rätt till klinisk abort, med ökad risk för kvinnors liv och hälsa som följd.

Den religiösa dumheten utövad i praktiken.

Jag har ganska stort förtroende för det amerikanska folkets närhet och förmåga till mobilisering i politiska frågor. Så jag tror inte att den nya abortlagstiftningen i enstaka stater kommer sprida sig särskilt långt, utan kommer främst hålla sig till stater som önskar markera sin konservativa kristna identitet. Men utvecklingen påminner om att aborträtten inte är given. Även om stödet i Sverige är stort finns det anledning att vara på sin vakt.

De som önskar ett förbud finns bland oss, men kommer sällan upp till ytan i mer än enskilda pinsamma inlägg på nätet eller ståendes med milt psykotiska plakatbudskap på sta’n. Men mellan varven aktualiseras frågan på mer organiserade sätt. Som kring 2015 när samvetsklausulen fördes fram i ljuset, framskyfflad av en lobbygrupp som ville att b la barnmorskor skulle ges rätt att vägra vissa arbetsmoment med hänvisning till religion eller i övrigt personliga övertygelser. Eller det patetiska fallet med abortvägrande utbildade barnmorskan Ellinor Grimmark som inte fick jobb eftersom hon inte ville utföra jobbet hon förväntades göra – på grund av sin kristna tro. Med den amerikanska kristna lobbyisterna i ryggen nöjde hon sig inte med att förlora i varje svensk rättsinstans – utan tog ärendet till Europadomstolen.

Även Sverigedemokraterna fick uppmärksamhet i ämnet när de, eller enskilda politiker i dess parti, talat om en vilja att korta ned den fria abortens övre gräns innan socialstyrelsen kopplas in. Från vecka 18 till vecka 12.

Det stormar knappast kring aborträttens framtid i Sverige. Men kusten är inte klar. Håll utkik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s